wmagee488's profile

Tue, May 31, 2022 1:49 AM

Key Pad is Displaying message that Base Station is out of range

My key pad is telling me that the base station is out of range. Never had this message before. The base station is about 10 feet from the key pad where it has always been. I unplugged the base station and took out the batteries. Same message, so I also replaced the batteries in the key pad and still get “out of range message.” I have a 2nd key pad that I have never used so I tried it and yep same message.  Must be something wrong with base station. Any ideas?

Official Solution

Community Admin

 • 

2.9K Messages

Il y a 2 m

Hi @wmagee488 ,

When you open a door with an Entry Sensor on it, do you still hear the chime? Or if you go into the Devices section on the SimpliSafe app, do you see any components there? If not, it sounds like your Base Station's memory has somehow been wiped. There might have been a power surge, or something may have jostled the circuits inside. I would suggest giving us a call at 800-548-9508, so we can replace that Base Station for you.

3 Messages

@davey_d​ 

Hello Dave D.  I have the entry sensor (chime) for the door turned off.  I had not thought to look at my device settings in the online app, but I see that both of my Key Pads show a status of “Off Line.”  The app also shows that one of my temp sensors is also “off line.” That sensor may have a dead battery. All other sensor’s appear to be online. I won’t be able to check anything on site until this weekend. I greatly appreciate everyone’s help. 

Community Admin

 • 

2.9K Messages

@wmagee488 glad you were able to check. Though I should also remind you to hit the refresh symbol on the top right of the Devices screen to get the latest status for the whole system.

If the Keypads and that Temperature Sensor are the only ones having trouble after a refresh, that's good! We can troubleshoot just those components.

Captain

 • 

4.6K Messages

Il y a 2 m

@wmagee488 Two suggestions: first, move the base to another room, even if temporary. Try to keep the line from the base to the keypad location different.  Reset the keypad by taking the batteries out. No dice? Try moving the base again. Repeat. If that doesn't work, then call support and get assistance to do additional troubleshooting. Make sure to ask if there is any interference detected, even is its slight.

Please post your outcome here is you get a chance. Thank you.

3 Messages

@captain11​ 
It’s going to be this coming weekend before I have the opportunity to try it, but I will post what happens. It’s just very odd that I have this problem now.  I have used the system a couple of years now and this never happened before. I even tried both key pads right next to the base station, but no dice. I’ll try moving it to a different room as you suggested.