mhorst's profile

Fri, Jan 7, 2022 7:12 PM

Doorbell Cam Video is Cloudy

Both of my Cams occasionally slip into a video display that looks grey/cloudy. Anybody else seeing this and is there a way to stop it. Plenty of daylight available. Happens randomly.

Official Solution

Community Admin

 • 

2.9K Messages

7 m ago

Hi mhorst,

 

Do you have two Video Doorbells? Or is it two different cameras that both stream footage like this?

 

If it was just the Video Doorbell having trouble, I would suggest a firmware reset, by unmounting and pressing the reset button above the USB port for 16 seconds. When you release, the camera will reboot and will be ready to be set up again through the SimpliSafe app.

 

And if a reset doesn't help, we'd want to send a new replacement for your camera. Our Support team at 800-548-9508 can help.

5 Messages

@davey_d​. I was able to resolve the issue by changing the resolution on the Doorbell and then changingback.  Changed from 1080 to 480 and back.  Worked multiple times so that's a quick fix. Most likely does what a reset does.

Community Admin

 • 

2.9K Messages

Ah, that's good to know. Knowing this worked for you helps us narrow down where the issue is. I'll report to our dev team.

7 Messages

@davey_d  I had this happen today, and can confirm that toggling resolutions worked for me as well.

@mhorst Thanks for reporting this workaround!

5 Messages

7 m ago

I have 2 doorbell cams...I'll try the update  soon.

7 Messages

7 m ago

Yes, this has been happening at random with my doorbell since it was installed about 2 years ago. It comes and goes, regardless of the weather, temperature, amount of light, etc. It resolves on it's own after some time (best guess is after a few hours but I haven't been able to determine exactly how long it lasts) and may happen once or twice in a month, or not for a few months at a time; it's very random.

Resetting the doorbell and setting it back up does work for some time, but the problem also resolves on it's own after some time, so I have stopped bothering with removing it from the wall/resetting and reconfiguring each time.

The doorbell is running firmware 2.6.2.171 which was installed I believe over a year ago now. I'm assuming that is the latest update, but SimpliSafe doesn't seem to include information about the latest firmware version or release notes for their peripheral devices (cameras, doorbells, lock) which is something I would really like to see.

Also, I have suggested the ability to restart/power cycle the cameras through the app in order to resolve issues like these without having to (at least in the case of the doorbell) dismount it from the wall and reset.

62 Messages

6 m ago

@davey_d Same issue described here and changing the resolution corrects it. Firmware 2.6.2.171.

My doorbell is just over 30 days old and was installed in January brand-new. 

62 Messages

3 m ago

Any updates on this? Still happening. In fact, I added a brand new 1080p Indoor Camera and it has the same issue as the doorbell. It is a software issue because swapping the resolution to another setting solves it instantly on both the door bell and indoor camera.

No firmware updates in 3 months. Still running 2.6.2.171. 

(edited)

1 Message

4 d ago

My doorbell is doing the same thing.  Changing resolution does not correct issue.  I am also running 2.6.2.171.  I called SimpliSafe last week because of another issue and asked the tech about the "foggy spot" and was told he never heard of the problem before.